Fakültemiz Ev Sahipliğinde 8. Uluslararası Egzersiz ve Spor Psikolojisi Kongresi Düzenlendi

8. Uluslararası Egzersiz ve Spor Psikolojisi Kongresi 24-26 Nisan 2025 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, İstanbul Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Egzersiz ve Spor Psikolojisi Derneği iş birliği ile gerçekleştirilmiştir.

“Değerler Bağlamında Spor Psikolojisi: Karakter mi? Yetenek mi?” teması içerisinde birçok davetli konuşmacı ve panelist yer almış, atölyeler yürütülmüş ve çok sayıda sözel sunum gerçekleştirilmiştir. Spor dünyasından birçok akademisyeni, araştırmacıyı, sporcuyu ve spor yöneticisini bir araya getiren kongrede hem bilimsel hem de uygulamaya yönelik birçok iç görü oluşmasına olanak tanınmıştır. Kongre ana konuları; Motor Öğrenme ve Kontrol, Egzersiz Psikolojisi, Egzersiz ve Spor Psikolojisinde Ölçme – Değerlendirme, Spor Psikolojisi ve Uygulamalı Spor Psikolojisi olmak üzere 6 ana başlık altında toplanmıştır.

Kongreye Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Ahmet Gülüm konuşmacı olarak; Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Murat Aksu, Okçuluk Para Milli Sporcu Yiğit Caner Aydın, Kürek Para Milli Sporcu Yiğit Doğukan Bozkurt, Para Kürek Antrenör Serdar Orkun Pelvan, Türkiye Atcılık Federasyonu Başkanı Murat Kocakaya, Atıcılık Milli Sporcu Yusuf Dikeç, Atıcılık Milli Sporcu Şevval İlayda Tarhan, Milli Yüzücü Nida Eliz Üstündağ, İstanbulspor Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz panelist olarak katılım sağlamıştır. Ayrıca Franklin University’den Kelly Renner ve Universitat Autònoma de Barcelona’dan Dr. Miquel Torregrossa konuşmacı olarak çalışmalarını kongrede tanıtmışlardır.

 

PERŞEMBE

CUMA

CUMARTESİ

TOPLAM

SÖZEL BİLDİRİ

10

34

23

67

PANEL

1

0

3

4

DAVETLİ KONUŞMACI

4

3

0

 7

ATÖLYE ÇALIŞMASI

3

1

6

10

 

1. GÜN (24.04.2025 – PERŞEMBE)


Kongremizin açılışında öncelikle saygı duruşunda bulunulmuş ve Fakültemiz emekli akademisyenlerinden Sayın Öğr. Gör. Fahrettin Anlıatamer yönetiminde İstiklal Marşı’mız okunmuştur. Ardından Beden Eğitimi öğretmeni Sayın Ahmet Naç tarafından koreografileştirilmiş Diyarbakır yöresine ait halk oyunu sergilenmiştir. Halk oyununun ardından Sayın Dr. Erdem Çakaloğlu müzik dinletisi gerçekleştirmiştir. Müzik dinletisinin ardından açılış konuşmasını Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Gözde Ersöz gerçekleştirmiştir. Konuşmasında kongrenin başlığının nasıl seçildiğine değindikten sonra Fakültemizde yer alan “Egzersiz ve Spor Psikolojisi” yüksek lisans bölümü hakkında bilgi vermiştir. Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Yorulmazlar açılış konuşması yapmıştır. Gedik Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Turgay Biçer açılış konuşması yapmıştır.

 

DAVETLİ KONUŞMACILAR

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Ahmet GÜLÜM, “Gençler için Olimpik Hareket: İlham, Tutku ve Başarı” başlıklı konuşması ile olimpik değerlerin hem spor hem de toplumsal yaşam için taşıdığı önemi aktarmıştır. Ayrıca psikolojik sağlamlığın ve psikolojik iyi oluş halinin sporcular için önemini vurgulamıştır.

Sayın Ahmet Gülüm’ün “Gençler İçin Olimpik Hareket: İlham, Tutku ve Başarı” başlıklı konuşmasının ardından plaketini, Fakültemiz öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Çetin Yaman takdim etmiştir.

Prof. Dr. Turgay Biçer, “Değerler Bağlamında Spor Psikolojisi: Karakter mi? Yetenek mi?” adlı konuşması ile kongrenin temasını tüm katılımcılara tanıtarak, günümüzde yeteneğe verilen yüksek önemin yanında karakter ve değerlerin de inşasının öneminden bahsetmiştir.

 Sayın Prof. Dr. Turgay Biçer’in Değerler Bağlamında Spor Psikolojisi: Karakter mi? Yetenek mi? başlıklı konuşmasının ardından plaketini, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. İhsan Sarı takdim etmiştir.

Dr. Navaro, “Bir Özgürlük Sorunu Olarak Spor” adlı konuşmasını gerçekleştirmiştir.

Sayın Dr. Navaro’nun “Bir Özgürlük Sorunu Olarak Spor” başlıklı konuşmasının ardından plaketini, Fakültemiz öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Çetin Yaman takdim etmiştir.

Prof. Dr. Veysel Küçük, “Sportif Performansın Görünmeyen Yüzü: Futbolda Psikolojik Beceri Antrenmanları” adlı konuşmasında akademik ve antrenörlük deneyimlerini birleştirerek futboldaki rekabet ortamını ve sporcularla iletişim süreçlerini psikolojik perspektiften aktarmıştır.

Sayın Prof. Dr. Veysel Küçük’ün Sportif Performansın Görünmeyen Yüzü: Futbolda Psikolojik Beceri Antrenmanları başlıklı konuşmasının ardından plaketini Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. İhsan Sarı takdim etmiştir.

 

PANELİSTLER

Nida Eliz Üstündağ – Milli Yüzücü

Osman Zeki Korkmaz – İstanbulspor Teknik Direktörü

Dr. Leyla TAVACIOĞLU’nun moderatörlüğünde gerçekleşen “Sporcular ve Antrenör Deneyimleri ile Sporda Psikolojik Performans” adlı panelde katılımcılar sporcu ve antrenör olma deneyimleri üzerine performansın psikolojik boyutunu kapsamlı bir şekilde aktarmıştır.

Sayın Nida Eliz Üstündağ ve Osman Zeki Korkmaz’a plaketlerini İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Dr. Leyla Tavacıoğlu takdim etmiştir.

 

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Dr. Deniz Bedir, özellikle genç araştırmacılar için ulusal ve uluslararası yayın süreçleri hakkında kapsamlı bir bilgilendirme gerçekleştirmiştir. Sayın Dr. Deniz Bedir’e “Ulusal ve Uluslararası Akademik Dergilerde Değerlendirme ve Yayın Süreci” başlıklı atölye çalışmasının ardından plaketini, Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Dr. Süleyman Erim Erhan takdim etmiştir.

Dr. Rıdvan Ekmekçi, teknoloji ve sportif performans arasındaki ilişkiyi vurgulayarak giyilebilir teknolojiler ve psikometrik testler hakkında uygulamalı bir atölye gerçekleştirmiştir. Sayın Dr. Rıdvan Ekmekçi’ye “Sportif Performansı Artırmada Giyilebilir Teknoloji ve Psikometrik Testler” başlıklı atölye çalışmasının ardından plaketini, Lokman Hekim Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Dr. Eda Ağaşçıoğlu takdim etmiştir.

Dr. Recep Göçmen ve Psk. Dan. Melek Erol, sporcularla yapılacak çalışmalarda kullanılan bilişsel testlerin kullanımını kolaylaştıran PEBL uygulamasını tanıtmışlardır. Sayın Dr. Recep Göçmen’e ve Psk. Dan. Melek Erol’a “PEBL Uygulaması İle Sporda Bilişsel Özelliklerin Ölçümü ve Değerlendirilmesi” başlıklı atölye çalışmasının ardından plaketini, Gedik Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Turgay Biçer takdim etmiştir.

 

SÖZEL SUNUMLAR

Kongrenin ilk gününde toplam 10 farklı sözel sunum gerçekleştirilmiştir.

 

2. GÜN (25.04.2025 – CUMA)


DAVETLİ KONUŞMACILAR

Dr. Recep Görgülü – Bursa Uludağ Üniversitesi

Dr. Kelly Renner - Franklin University

Dr. Miquel Torregrossa - Universitat Autònoma de Barcelona

 

Dr. Recep Görgülü, “Kuramdan Uygulamaya Performans Psikolojisi: Baskı Altında Zihinsel Kontrolün Psikofizyolojik Boyutları” adlı konuşmasında performans ve beden arasındaki ilişkiyi psikolojik bir perspektiften ele alarak aktarmıştır. Sayın Dr. Recep Görgülü’ye Kuramdan Uygulamaya Performans Psikolojisi: Baskı Altında Zihinsel Kontrolün Psikofizyolojik Boyutları başlıklı konuşmasının ardından plaketini, Fakültemiz emekli öğretim üyelerinden Sayın Dr. İlhan Odabaşı takdim etmiştir.

Dr. Kelly Renner, “Sporcu Tükenmişliği ve Psikolojik Sağlık” adlı konuşmasında performans baskısının uzun vadede sporcunun mental sağlığı üzerindeki etkilerini aktarmıştır. Sayın Dr. Kelly Renner’e Sporcu Tükenmişliği ve Psikolojik Sağlık başlıklı konuşmasının ardından plaketini, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Dr. Deniz Durdubaş takdim etmiştir.

Dr. Miguel Torregrossa, “Kariyer Geçişi Üzerine Geniş Açılı Araştırma: Başaramayanlar” adlı konuşmasında sporda performans anlatısının gölgesinde kalan sporcular hakkında yaptığı çalışmaları aktarmıştır. Sayın Dr. Miquel Torregrossa’a Kariyer Geçişi Üzerine Geniş Açılı Araştırma: Başaramayanlar başlıklı konuşmasının ardından plaketini, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. İhsan Sarı takdim etmiştir.

 

ATÖLYE ÇALIŞMASI

Prof. Dr. Emine Çağlar – Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi

“Panelist gözüyle proje değerlendirme süreci ve sıklıkla karşılaşılan hatalar” adlı atölye çalışmasında TÜBİTAK proje süreçlerine dair kapsamlı bir bilgilendirme gerçekleştirilmiştir. Sayın Dr.Emine Dolu Çağlar’a Panelist gözüyle proje değerlendirme süreci ve sıklıkla karşılaşılan hatalar başlıklı konuşmasının ardından plaketini, Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Dr. Erdem Çakaloğlu takdim etmiştir.

 

SÖZEL BİLDİRİLER

Kongrenin ikinci gününde 34 farklı sözel sunum gerçekleştirilmiştir.

 

3. GÜN (26.04.2025 – CUMARTESİ)


PANELİSTLER

Av. Murat Aksu - Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı

Yiğit Caner Aydın -Okçuluk Para Milli Sporcu

Yiğit Doğukan Bozkurt - Kürek Para Milli Sporcu

Serdar Orkun Pelvan - Para Kürek Antrenör

 

Prof. Dr. Gözde Ersöz moderatörlüğünde “Paralimpik Ortamda Spor Psikolojisi: Antrenörlerin, Sporcuların ve Yöneticilerin Algıları” adlı panel gerçekleştirilmiştir. Farklı branşlardan sporcuların, antrenör ve yöneticilerin bir araya gelmesiyle paralimpik spor alanı, spor psikolojisi perspektifinden kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.

Sayın Av. Murat Aksu’ya Paralimpik Ortamda Spor Psikolojisi: Antrenörlerin, Sporcuların ve Yöneticilerin Algıları başlıklı panelin ardından plaketini, Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Yorulmazlar takdim etmiştir.

Sayın Yiğit Caner Aydın’a Paralimpik Ortamda Spor Psikolojisi: Antrenörlerin, Sporcuların ve Yöneticilerin Algıları başlıklı panelin ardından plaketini, Gedik Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Turgay Biçer takdim etmiştir.

Sayın Yiğit Doğukan Bozkurt’a Paralimpik Ortamda Spor Psikolojisi: Antrenörlerin, Sporcuların ve Yöneticilerin Algıları başlıklı panelin ardından plaketini, Gedik Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Turgay Biçer takdim etmiştir.

Sayın Orhun Pelvan’a Paralimpik Ortamda Spor Psikolojisi: Antrenörlerin, Sporcuların ve Yöneticilerin Algıları başlıklı panelin ardından plaketini, Gedik Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Turgay Biçer takdim etmiştir.

 

Dr. Hasan Birol Çotuk - Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

Dr. Korkut Ulucan - Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

Dr. Adil Deniz Duru - Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından Dr. Sami MENGÜTAY moderatörlüğünde “Spor Psikolojisinde Biopsikososyal Model” kongre katılımcılarına kapsamlı bir şekilde tanıtılmıştır.

Sayın H. Birol Çotuk’a Spor Psikolojisinde Biopsikososyal Model başlıklı panelin ardından plaketini, Gelişim Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Sami Mengütay takdim etmiştir.

Sayın Korkut Ulucan’a Spor Psikolojisinde Biopsikososyal Model başlıklı panelin ardından plaketini, Gelişim Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Sami Mengütay takdim etmiştir.

Sayın Adil Deniz Duru’ya Spor Psikolojisinde Biopsikososyal Model başlıklı panelin ardından plaketini, Gelişim Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Sami Mengütay takdim etmiştir.

 

Murat Kocakaya - Türkiye Atıcılık Federasyonu Başkanı

Şevval İlayda Tarhan - Atıcılık Milli Sporcusu

Yusuf Dikeç - Atıcılık Milli Sporcusu

 

Prof. Dr.Cengiz KARAGÖZOĞLU moderatörlüğünde “Atıcılık Performansında Belirleyici Psikolojik Faktörlerpaneli gerçekleştirilmiştir. Panelde atıcılık sporunun psikolojik dinamikleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Ayrıca olimpiyatlara hazırlanma, olimpiyat süreci ve sonrasına dair sporcuların psikolojik deneyimleri aktarılmıştır.

Sayın Murat Kocakaya’ya Atıcılık Performansında Belirleyici Psikolojik Faktörler başlıklı panelin ardından plaketini, Fenerbahçe Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Cengiz Karagözoğlu takdim etmiştir.

Sayın Şevval İlayda Tarhan’a Atıcılık Performansında Belirleyici Psikolojik Faktörler başlıklı panelin ardından plaketini, Gedik Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Turgay Biçer takdim etmiştir.

Sayın Yusuf Dikeç’e Atıcılık Performansında Belirleyici Psikolojik Faktörler başlıklı panelin ardından plaketini, Fenerbahçe Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Prof. Dr. Cengiz Karagözoğlu takdim etmiştir.

 

SÖZEL BİLDİRİLER

Kongrenin üçüncü gününde toplam 23 farklı sözel sunum gerçekleştirilmiştir.

 

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Kl. Psk. Elif Nur Çelik tarafından gerçekleştirilen “Sporda Şema Terapi” atölyesinde şema terapi perspektifinden sporcuların çeşitli kişilik özellikleri ele alınmıştır.

Psk. Bersu Çolak tarafından gerçekleştirilen “Zihinde Başlayan Başarı: Sporda İmgeleme” atölyesinde psikolojik performans ve imgeleme arasındaki ilişki aktarılmıştır.

Psk. Resul Sağlam ve Psk. Yunus Emre Coşgun tarafından gerçekleştirilen “Takım Kültürü ve Değerler: Birlikte Başarmanın Temelleri” adlı atölyede özellikle takım sporlarında takım kültürünün inşası ve bir ilişki düzenleyici olarak değerlerin işlevi ele alınmıştır.

Psk. Yunus Emre Coşgun ve Psk. Garip Saygıner Kılıç tarafından gerçekleştirilen “Duygu Koordinasyonu: Spocularda Farkındalıkatölyesinde sporcularda performans deneyimlerinin duygusal boyutu ele alınmıştır. Duygusal farkındalık ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişki vurgulanmıştır.

Psk. Dan. Yusuf Sacit Yılmaz tarafından gerçekleştirilen “Zihinden Kasa Telkin: Otojen Antrenman” otojen antrenmanlar hakkında bilgilendirme gerçekleştirilmiş ve uygulama yapılmıştır.

Psk. Dan. Melek Erol tarafından gerçekleştirilen “Dans ve Hareket Terapisi: Beden Farkındalığı” atölyesinde duygu ve bedensel duyum arasındaki ilişki ele alınmış olup bedenin diline odaklanılmıştır.

Kongre sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

HIZLI ERİŞİM